Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плачевни резултати показват проверките на фирмите за обучение на водачи

Проверките в 70 на сто от фирмите, които обучават кандидатите за шофьори, само в София показват плачевни резултати, каза в Плевен Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка. Той уточни, че при допустими 4-5 грешки в тестовете, се откриват по 40-45.

Някои курсисти предават и напълно празни листове. Според него една от основните причини за ниската успеваемост е, че в някои от учебните центрове работят хора, които не искат да инвестират и които печелят от купуването и продаването на изпити и създават убийци по пътищата.

Иванов уточни, че не се очаква очаква увеличаването на таксите за шофьорските курсове. Според него икономическата криза навлиза и в този бранш. Почти с една трета за половин година е намалял броят на мераклиите за шофьори.

Съюзът подкрепя предвижданите промени в законодателството, които ще дадат възможност да се обучават шофьори още на 17 години, както и за подготовката за водачи, предимно на селскостопанска техника, на малограмотни, без основно образование.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна