Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години от трагедията в дискотека "Индиго"

Родители, приятели и роднини на загиналите пред дискотека „Индиго” деца  и екипът на Националната мрежа за децата поднесоха венци и цветя пред монумента „Дървото на живота” до стадион „Васил Левски”. Поводът e осем години от деня на трагедията.

За мен е най-важно това да не забравяме това, което се случи и да сме си извели действително поуки. За съжаление, след тези осем години пак се случваха инциденти. Най-лошото е, че всички, които бяха тогава забравиха, че трябва да помогнат на тези хора. Понеже аз и Данчето Фандъкова направихме един личен ангажимент към едно от децата, намерихме работа, и днес родителите са страшно щастливи от това, че детето им се върна към един живот, който е неговата професионална реализация. Болката и огорчението е голяма. Най-важното е да не допускаме подобни инциденти. А когато се случат да търсим формата и начина да помогнем, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

 На 21 декември 2001 година, минути след 18.30 часа вратите на дискотека „Индиго” внезапно се отварят. Под напора на тълпата 24 деца са премазани,  7 тях, на възраст между десет и 14 години, загиват.

Тъжна годишнина-обща вина. Тогава някой е можел да каже, че не трябва да се правят детски дискотеки на такова място. Тогава някой е можел да отвори вратата, някой в училище е можел да каже – не пускайте децата си на дискотека. Това не е безопасно за тях, каза Ева Борисова от Асоциация „Родители”.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна