Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама нареди преразглеждане на мерките за сигурност във въздушния транспорт

Американският президент Барак Обама нареди мерките за сигурност във въздушния транспорт да бъдат преразгледани след инцидента на презокеански полет, при който нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб се опита да задейства взривно устройство.

Говорител на Белия дом заяви, че списъкът с предполагаеми терористи ще бъде проверен.

"Очевидно трябва да преразгледаме техниките си за проверка на въздушния транспорт. Президентът поиска Министерството на вътрешните работи да отговори откровено на логичния въпрос: Как човек, пренасящ опасни експлозиви, е успял да се качи на самолета в Амстердам?", заяви говорителят на Белия дом.

В същото време нигерийските власти съобщиха, че нигериецът е учел в чужбина и се е прибрал в родината си на 24 декември нелегално, като същия ден е отпътувал от Лагос за Амстердам.

Семейството на Умар Фарук Абдулмуталаб заяви, че подобно поведение е "напълно неприсъщо" за него. В изявление на семейството се казва още, че до скоро 23 годишният Умар не е създавал никакви неприятности на близките си и те били шокирани от новината за действията му по време на полета Амстердам-Детройт. След като заминало да учи в чужбина обаче, момчето прекъснало връзките с роднините си, като баща му дори го обявил за изчезнал пред нигерийските власти.

Абдулмуталаб произхожда от заможно семейство, баща му е известен банкер.

По публикацията работи: Би Би Си
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна