Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция въвежда нови мерки за контрол във въздушния транспорт

Франция предприема нови мерки за пътнически контрол във въздушния транспорт. Френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо възнамерява да прокара на европейско ниво плана за антитерористична бдителност на международните полети.

Опитът за атентат в самолета по линия Амстердам-Детройт подтикна френското правителство към нови мерки за сигурност на международните полети, съсредоточени върху щателния контрол на идентичността на пътниците. Личните данни ще бъдат проверявани още при резервацията на билетите, а не на аерогарите, както досега. Освен имената и датата на раждане клиентите ще вписват точния си адрес, телефон, електронен адрес и мястото на резервацията.

Друга съществена мярка е систематичното проверяване на полетите с прекачване, обикновено предприемани от терористите. В досегашната практика контролът на данните на пътниците се отнасяше за директните полети. 

От първи януари Франция ще санкционира с глоба от 50000 евро компаниите, които отказват да предават на френските власти списъците с имената на пътниците. Рисковата зона ще бъде разширена от 7 на 30 държави.

Френският план за сигурност на въздушния транспорт вече има подкрепата на други европейски държави. Министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо се надява на съдействието на предстоящото испанско председателство на ЕС за приемането на плана в европейски мащаб.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна