Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година е най-обичаният празник в Русия

В 14.00 ч. бълг. време в руския далечен изток ще посрещнат Новата 2010 година. В най-голямата по територия страна в света днес ще се поздравяват с „Честита нова година” цели 11 пъти - толкова са часовите пояси от Камчатка до Калининград.

Нова година е най-обичаният в Русия празник. По традиция той се посреща в къщи в тесен семеен гръг - такова намерение са заявили над 70 % от анкетираните руснаци. На богато отрупаната празнична трапеза задължително ще присъстват салатата „Оливие”, позната у нас като „руска”, шампанското и мандарините.

Не са малко и онези, които ще си кажат наздраве на открито край многобройните елхи - в Москва те са над 500. Най-много хора в снежната нощ ще се съберат в самия център на града, където ще има празнична програма, а новогодишното президентско обръщение ще се предава на огромен екран.

Московчани, които искат да посрещнат Новата година по нетрадиционен начин също имат избор- срещу 2010 рубли те могат да вдигнат чашите с шампанско, докато карат кънки на ледената пързалка на Червения площад, или могат да празнуват цяла нощ, обикаляйки града с луксозна лимузина.

Но най-необичайното посрещане предлагат от градския клуб на „моржовете”. Те канят всеки любител на екстремните преживявания да се потопи заедно с тях в Москва-река в последните минути на 2009-та и да излезе от ледените води през следващата година.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна