Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на RFI започнаха безсрочна стачка

Безсрочна стачка започна в Радио Франс Ентернасионал в Париж. Служителите на медията настояват ръководството да освободи наведнъж всички желаещи да напуснат в рамките на обявeния социален план.

Ако преди месеци служителите на RFI стачкуваха против предвидените икономически уволнения, с безсрочната си стачка от днес те защитават правото на колегите си да напуснат медията.

Социалният план, предвиждащ съкращаването на 201 поста в Радио Франс Ентернасионал, неочаквано предизвика 270 молби за напускане. Ако ръководството на медията възнамеряваше да разгледа молбите поединично, радиослужителите настояват всички желаещи да бъдат освободени наведнъж. Изтъкнатият мотив от представители на профсъюзите е, че кандидатите да се оттеглят от RFI вече нямат мотивация. Същевременно синдикатите настояват 69-те освободени поста в повече да бъдат своевременно заети от нови служители, както и да се проведат преговори за условията на работа.

Социалният план предвижда закриване на шест редакции на чужди езици и съкращаване на 20 поста във франкофонната редакция.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна