Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен трус срина центъра на столицата на Хаити

Четири мощни земетресения причиниха големи жертви и разрушения в Хаити. Първото, с магнитуд 7 по Рихтер и епицентър на 15 км от столицата Порт-о-Пренс, бе регистрирано минути преди полунощ българско време. Последващите трусове бяха с магнитуд между 5,1 и 5,9. Сринати бяха президентският дворец, правителствени сгради, болница и жилища, центърът на Порт-о-пренс е разрушен. Броят на убитите и ранените засега не е известен, но се предполага, че са стотици. Развалините са блокирали улиците. Жители на столицата отчаяно се опитват да освободят близките си от разрушените сгради или издирват изчезнали хора.

Около 200 души са в неизвестност след като популярен сред туристите хотел в столицата се е срутил, съобщи френският държавен секретар по въпросите на сътрудничеството. Според него хората в сградата са били 300, но само 100 от тях са успели да излязат.

"Има много сринати сгради, повредени автомобили и пострадали хора, останали без помощ. Вече е вечер и навън е тъмно. Няма ток, няма телефони, тъй като нито една от телефонните мрежи на работи и затова няма начин хората да се свържат със семействата и приятелите си", описва ситуацията местният жител Педро Перел.

Майк Годфри, който работи за американска агенция в страната, разказа, че минути след труса над столицата се е издигнало огромно количество прах и дим, които са покрили града напълно. Пред Си Ен Ен той сподели и собствените си прежиевявания по време на труса: "Бях в жилището си, току-що се бях върнал от работа. Трусът беше много силен, цялата сграда се разтресе и започнаха да падат предмети. Излязох на бегом на двора и започнах да викам на другите обитатели да дойдат долу. Земетресението наистина беше много интензивно и затова мислех, че е продължило доста дълго, но всъщност ставаше дума за 15-20 секунди. Беше много страшно".

Сградата на мисията на ООН в столицата Порт-о-Пренс е силно повредена и голяма част от служителите са в неизвестност, съобщи ръководителят на мисията Ален Ле Рой. Мироопазващата мисия на ООН в Хаити наброява 9000 души. Тя бе разположена там след бунта през 2004 г. със задачата да обуздае насилието и престъпността.

Държавният секретар на Съединените щати Хилъри Клинтън обеща незабавна хуманитарна помощ за пострадалите, с участието и на американската армия.

"Съединените щати предлагат пълна подкрепа на Хаити и на другите страни в региона. Ще предоставим гражданска и военна помощ и хуманитарни помощи. Изказваме съчувствието си на пострадалите, семействата и близките им", заяви Клинтън.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна