Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Дмитрий Медведев се срещна с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган

Русия и Турция поставят пред себе си амбициозни цели, заяви руският президент Дмитрий Медведев на среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Преговорите между двамата лидери се проведоха в резиденция Барвиха край Москва. В началото на срещата Медведев заяви: "Руско-турските отношения се намират в подем. Това действително са отношения на стратегически партньори. Успешно развихме търговско-икономическото сътрудничество, което въпреки известния спад в обема, продължава да се явява значително и даже са поставени амбициозни цели за близкото бъдеще. Развиват се големи проекти в областта на енергетиката и в други сфери. Много се радваме, че между нас съществува сериозно и голямо сътрудничество."

Руският президент изрази също така надежда, че в хода на визитата на Ердоган Русия и Турция ще могат да направят още една крачка в укрепването на отношенията между двете страни.

От своя страна турският премиер отбеляза, че отношенията между Москва и Анкара в последно време са достигнали кулминационна точка. В политически и икономически план, както и в областта на отбраната се развива целеустремено сътрудничество, каза още Ердоган. "Вие правилно отбелязахте, че сферата на енергетиката има много важно значение. В тази насока наблюдаваме образцово сътрудничество. Смятам, че ще можем да развием разнообразно сътрудничество в различните области - не само що се отнася до природния газ, но и в сферата на нефта - нефтопродуктите предоставят цяла серия от възможности", подчерта Ердоган.

По публикацията работи: РИА Новости
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна