Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се днес Жозе Барозу да коментира конфликта на интереси на Румяна Желева

Очаква се днес председателят на ЕК Жозе Барозу да излезе с позиция за конфликта на интереси на българския кандидат-комисар Румяна Желева. Късно снощи източници от комисията „Развитие” в ЕП съобщиха, че са изпратили на Барозу писмено искане да предостави още информация и да даде оценка по проблема. От ЕК обаче твърдяха, че документът не е стигнал до тях и че най-вероятно това ще стане днес, както и че Жозе Барозу ще отговори в най-кратки срокове.

По непотвърдени информации снощи Барозу е разговарял с лидерите на ЕНП и ПЕС с цел да избегне бламиране на целия нов състав на ЕК. Социалистите са били категорични, че за тях Желева е неприемлива, не само заради конфликта на интереси, но и заради некомпетентността й.

От ЕНП, пък, са потърсили политически бартер, при който и социалистите да пожертват един от своите кандидат-комисари. Десницата вече атакува словашкия социалист Маруш Шевкович, номиниран за зам.-председател на ЕК за негово расистко изказване по адрес на ромите от преди четири години.

Политическите совалки в ЕК и ЕП ще продължат и днес. Развръзката предстои, като тук все по-често се коментира, че ще е най-уместно тя да дойде от София под формата на нова номинация.

В случая с Румяна Желева става въпрос за подаване на декларация с невярно съдържание, което е престъпление по смисъла на НК, каза пред „Хоризонт” депутатът от РЗС Атанас Семов.

"Аз ще Ви прочета еднозначно чл. 19, ал. 6 от Закона за администрацията, според който министър-председателят, зам.-министър председателят и министрите не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, представители, прокуристи, посредници, ликвидатори или синдици, членове на управителни органи на юридическо лице с нестопанска цел и т. н. Това се нарича несъвместимост.", твърди Семов.

Румяна Желева обаче е продала фирмата си преди да стане външен министър. Това показва справка в Търговския регистър. Председателят на НДСВ Христина Христова отхвърли обвиненията, че партията й е провела целенасочена кампания срещу Желева. Христова уточни, че евродепутатката от НДСВ Антония Първанова била помолена от член на ЕК да предостави информация за имотното състояние на българската кандидатка за еврокомисар.

"Г-жа Първанова, в качеството й на зам.-председател на Фракцията на либералите и демократите е била помолена от един от комисарите, който е либерален също комисар, за справка по Търговския регистър.", каза Христова.

Христина Христова отказа да назове името на еврокомисаря, поискал информация за Румяна Желева.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна