Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще обсъжда промените в ЗЕС

За втори път тази седмица Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще обсъжда промените в Закона за електронните съобщения. Само преди два дни МВР окончателно потвърди, че няма да има пряк интерфейс, който да следи трафика на мобилните интернет оператори с потребителите.

Според зам.-вътрешния министър Веселин Вучков обаче това е достатъчно основание дебатите да продължат по други предложения, едно от които е данни да се искат и при по-леки престъпления. ДПС не е съгласно с предложенията на ГЕРБ. Мобилните оператори, пък, въстанаха срещу идеята справка за телефон и интернет да се дава до два часа от поискването й и драконовските глоби за нейното неизпълнение. Гражданските организации направо поискаха нови предложения за поправки в закона и започване на нов дебат на чисто.

Организаторите на националния протест „България не е Биг брадър”, който ще се проведе пред НС, настояват министър-председателят Бойко Борисов да предложи на НС незабавно да оттегли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Организаторите на протеста настояват за спешни мерки, които да превърнат МВР в съвременна европейска правоохранителна институция, която да бъде гарант за върховенството на закона. В протестните действия, които ще се проведат днес пред сградата на НС в София ще се включат 25 граждански организации, както и извънпарламентарни и политически партии. Организаторите на протеста смятат, че и сега МВР има достатъчно ресурс, за да се справи с борбата с престъпността.

Протестиращите са се разбрали със СДВР, ако площадът се напълни, движението в района да бъде спряно, съобщи председателят на Обединения щаб на протеста Асен Генов и обясни целите на демонстрацията.

"Нашият протест към днешна дата има две много ясни искания и ние няма да отстъпим от тях. Първото искане, това е предложенията, както са внесени в момента от МС да бъдат оттеглени и те изобщо да слязат от дневния ред на НС. И второто искане е следствие от първото – ако МВР продължава да иска някакви промени, въпреки че, според нас, директива 24 от 2006 година е изцяло преведена в българското законодателство, е въведена в българското законодателство, нейните изисквания, ако МВР продължава да настоява за някакви промени, това да стане след диалог, който да започне на чисто, а не от позиция на силата и не под натиск на общественото мнение или на медиите, за да може всички интереси да бъдат защитени, гражданските права да бъдат защитени, и за да може професионалистите в областта, а не представителите на органите на властта да кажат кое точно от изискванията на МВР е възможно, в какви технически условия и в какви срокове това може да стане.", посочи Генов.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна