Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният печат коментира оттеглянето на Румяна Желева

Редица чуждестранни издания коментират решението на българския кандидат за европейски комисар Румяна Желева да се оттегли.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Желева се е отказала след ожесточени критики в Европейския парламент. Тя в крайна сметка отстъпи пред политическите си опоненти, които я "въртяха на шиш" миналата седмица по време на едно бурно изслушване в Европарламента, отчита американският ежедневник.

"Ню Йорк таймс" обобщава, че решението на Румяна Желева ще забави одобряването на новата Европейска комисия и породи риск от нови борби между отделните групи в парламента. Вниманието сега ще се съсредоточи върху други кандидати, които бяха разкритикувани по време на изслушванията си, прогнозира
изданието и посочва либералните демократи Оли Рен от Финландия и Нели Крус от Холандия.
Смятаният за уязвим словашки кандидат Марош Шефчович се представи гладко на изслушването си, продължава "Ню Йорк таймс". Що се отнася до литовеца Алгирдас Шемета, той отнесе критики за представянето си, но тъй като е десноцентрист, подобно на Румяна Желева, нейното оттегляне може да облекчи пътя му.

Френският "Фигаро" пише, че "българската саможертва облекчава Барозу".
Новият екип на запазилия поста си председател на Европейската комисия ще се забави с още две седмици, но вече започва да вижда хоризонта, коментира ежедневникът.

Що се отнася до предложения от българския премиер Бойко Борисов нов кандидат на страната за еврокомисар, "Фигаро" отбелязва, че 56-годишната Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка, полиглот, "на практика отдалечена от българския микрокосмос", изглежда в състояние да завоюва вакантния портфейл на хуманитарната помощ.

"Либерасион", коментира, че като е принудил Румяна Желева да се оттегли, Европейският съюз кара България да "се стегне". Изданието припомня, че българската кандидатка бе обвинена в некомпетентност и недеклариране на
финансови интереси.

Ирландският "Айриш таймс" определя оттеглянето на Румяна Желева като неуспех за председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. Няколко евродепутати поставиха под въпрос политическата преценка на Барозу заради това, че е приел номинацията на Желева, посочва изданието.

"Айриш индипендънт" на свой ред коментира, че целият епизод е много голямо унижение за най-бедната държава от Европейския съюз. На фона на земетресението в Хаити, "за ЕС също е много неудобно положението да бъде въвлечен в политически препирни" кой да бъде комисар за хуманитарната помощ, допълва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени