Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Първанов: Кризата е шанс за популизма и сивия сектор

Икономическата криза ще създаде хранителна среда за социален и политически популизъм и за нови радикални движения в българската политика. Кризата ще е шанс и за сивия сектор, заяви президентът Георги Първанов при откриването на дискусията в НДК за перспективите пред България след икономическата криза.

България се намира в най-тежкия период на икономическата криза, посочи Първанов. Проблемът на българската икономика е, че е ниско технологична и енергоемка, няма ясно очертани пазарни ниши. 

"Българската икономика няма ясен профил, нямаме ясен отговор за това какво и как ще развиваме. Поради това твърде вероятно за съжаление кризата у нас взима по-дълбок характер и по-тежки последици. Кризата ще бъде усилена точно от структурните проблеми, които има нашата икономика," смята президентът.

Предложените от него краткосрочни мерки за повишаване онкурентноспособността на българската икономика включват ограничаване на текущата издръжка на администрация чрез един необходим анализ за ефективността на административните звена, финансиране на малките и средни предприятия, необходимо е търговските банки дабъдат стимулирани да допълнят осигуряването от държавния бюджет финансиране.

Основен проблем за страната ни ще бъде ръстът на безработицата, допълни Георги Първанов: "Очевидно е, че краткосрочният приоритет трябва да бъде успешният изход от кризата като се поддържа търсенето и се овладее ръстът на безработицата. Това го казва не ранният Георги Първанов, простете ми за шегата, а късният Жозе Барозу, председател на Европейската комисия".

Във форума в НДК участват премиерът Бойко Борисов, бившият президент Желю Желев, представители на изпълнителната и местната власт и експерти.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че Бюджет 2010 е бил единствено възможният. Така той отговори на президента Георги Първанов, който по-рано коментира, че с бюджета за тази година няма да се излезе от кризата. Трайков посочи, че има позитивни тенденции и обясни: "Колкото й да са противоречиви усещанията, вече няколко поредни месеца индексът на Евростат за доверие в икономиката на България расте. През септември той беше 73,8 пункта, през октомври – 76, през ноември – 76,2, а през декември – 79,3 пункта. За първи път от 13 месеца износът бележи положителен ръст спрямо съответния месец от предходната година. С 3,8% се е увеличил експортът на страната ни през ноември 2009 г. спрямо ноември 2008 г."

Министър Трайков заяви още, че правителството ще продължи да намалява осигуровките с още 3% до края на мандата. Готови са законови промени, които да улеснят чуждите инвеститори, а бизнесът ще може да разчита тази година на 460 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. До 2012 г. административната тежест на бизнеса ще намалее с 25%, каза още министърът в рамките на дискусията „България след кризата”.

© Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов

В страната ни няма положителна криза, благодарение на бързото съставяне на правителството през лятото. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на предупреждението на президента Първанов, че след отминаването на икономическата криза е възможно да настъпи политическа: "Аз знам, че благодарение на нас има политическа стабилност в момента и освен финансово-икономическа криза, няма и политическа. Нека да оставим социолозите и политолозите да си изкарват заплатите и да си казват мнението, ние не се бъркаме."

Според премиера е възможно до края на годината да се допусне бюджетен дефицит от 1%. Това ще стане най-вероятно при актуализацията на бюджета в средата на годината.
По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна