Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Ардино спряха протестите в защита на болницата си

Жителите на Ардино спряха протестите след новината, че общинската болница няма да бъде закрита. Тя ще се преструктурира с разкриване на спешна и извънболнична помощ. Това предстои в още около 400 здравни заведения в страната, каза министър Божидар Нанев, който посети града.

Болницата в Ардино обслужва над 2 хиляди пациенти и до миналата година е работила по 40 клинични пътеки. За да я запазят, много местни от жители даряват пари и храна. Лечебното заведение обаче вече е покрило изискванията на Здравната каса и до няколко дни ще подпише договор за 30 клинични пътеки. Вече има над 20 молби от лекари да работят в спешното звено.

Божидар Нанев увери, че нито един български гражданин няма да остане без медицинско обслужване заради реформата. 

Мога да гарантирам това, че няма да има по-малко здравна помощ, отколкото има сега. Излишно се тиражират позиции, че хората в различни населени места ще загубят медицинското обслужване, т.е. че те трябва да ходят на лекар на много дълго разстояние, трябва да си правят лабораторно изследване и да отиват до областния град. Това не е така, каза здравният министър.

В Пловдив 34 здравни заведения, или с две повече от миналата година, имат договори със Здравната каса. В Пловдивския регион няма болници, които да подлежат на закриване.

Многопрофилната болница в Първомай пък е сключила договор, но за 20 пътеки по-малко от миналата година. Според директора на Районния център по здравеопазване д-р Георги Божиков, за да се компенсира тази липса, е изпратено писмо до здравното министерство с предложение към местния филиал на Центъра за спешна медицинска помощ за разкриване на допълнителен спешен кабинет.

Тези пациенти, които досега са получавали медицинско обслужване по тези 20 клинични пътеки, да бъдат приемани в този спешен кабинет, където, знаете, там могат да бъдат проследявани до 48-ия час, и след това съответно да бъдат насочвани или за болнично лечение към Пловдив, или да останат да се лекуват амбулаторно в Първомай, каза Божиков.  

Той допълни, че лечебните заведения за долекуване в Стамболийски и Сопот от тази година няма да работят по две неврологични пътеки за рехабилитация след прекаран инсулт. Причината е липсата на високоспециализирана апаратура, компютърен топограф и магнитен резонанс. Заради това пациентите ще бъдат консултирани и изследвани в останалите болници в областта.

По публикацията работиха: Валя Апостолова, Кремена Данева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна