Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел се срещна с Хамид Карзай пред утрешната конференция в Лондин

До 2014 година афганистанските сили за сигурност трябва да поемат отговорността за сигурността на страната, стана ясно след среща в Берлин на германския канцлер Ангела Меркел с афганистанския президент Хамид Карзай. Карзай изложи вижданията си за бъдещето на Афганистан преди започващата утре в Лондон международна конференция.

Според Меркел, Кабул ще може да разчита на помощта на международната общност и след 2014 година. Тя е на мнение, че определянето на точна дата за изтегляне на чуждите войски би било грешка, защото това ще даде възможност на талибаните да се снишат, а след това да предприемат голяма атака.

Новото в тактиката на германските части ще е разширяване на обхвата на действията им, така че да се подпомогне обучението на афганистанските военни и да се засили защитата на населението, стана ясно на съвместната пресконференция на двамата след края на срещата.

Германското правителство предвижда увеличаване на контингента с до 850 рейнджъри и удвояване на финансовата подкрепа за Афганистан. Ще бъде увеличен и броят на обучаващите полицейските части, като от 123 те ще станат 200 души.

Германските части са трети по численост след тези на  Съединените щати и Великобритания. До момента Берлин е изпратил 4300 бойци.

Три четвърти от германците обаче са против увеличавенето на числеността на контингента, сочи проучване на общественото мнение, направено за списание „Щерн”. Противниците на това преобладават дори сред привържениците на управляващите христяндемократи и свободни демократи. Този факт усложнява допълнително задачата на канцлера Ангела Меркел и правителството за разясняване на необходимостта от засилването на ангажимента към мисията в Афганистан.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна