Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще обсъжда Закона за радиото и телевизията

Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Закона за радиото и телевизията. Същността е най-малко 50 на сто от общото годишно програмно време на националните телевизии, без новините, спортните предавания, телевизионните игри и реклами да е отделено за европейска продукция.

Обсъждането на промените в Закона за радио и телевизия ще започне с предложението на Стефан Данаилов от БСП, според което 25% от предназначената квота за европейска продукция, да бъде на български език. Неговите мотиви са: "Латвия – 40%, Унгария – 33% от програмното време за произведения, оригинално създадени на унгарски език, Полша – 33%, Гърция – 25%."

Кабелните оператори ще представят на всеки шест месеца в СЕМ актуален списък на разпространяваните от тях български и чужди програми. Асоциацията на кабелните оператори оспори този текст за така наречения двоен контрол, тъй като с него трябва да представят документи за авторските права на излъчваните телевизионни програми и при нарушения да заплащат глоби, каквито им се налагат и по Закона за авторското право.

Промените предлагат при нарушение на закона, санкциите да се увеличат с 50%. До 30 хил. лв. ще бъде имуществената санкция при разпространението на радио и телевизионни програми без лиценз.

По публикацията работи: Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна