Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

"Таймс" пише, че при днешното си явяване пред комисията, разследваща британското участие във войната в Ирак, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър ще признае, че е допуснал сериозни грешки - както при подготовката за войната, така и след началото й. Въпреки това той ще защитава тезата, че като цяло политиката му е била правилна, твърди вестникът.

Лидери на талибаните са провели тайни предварителни преговори със специалния пратеник на ООН за Афганистан през този месец, за да обсъдят условията за сключване на мир, пише „Гардиън”. Преговорите показват, че за първи път талибаните може да са готови да се доверят на международна организация, която да посредничи за сключването на сделка за слагане на край на продължаващата 9 години война.

Барак Обама избра за политически мишени терористите, финансистите и лобистите, пише московският вестник "Время новостей" в материал за вчерашната реч на американския президент "За състоянието на съюза".
В словото на Обама не бе отделено много място на световните дела и нищо чудно - той направо е затънал във вътрешни проблеми, дори е изгубил доста от смайващата си популярност, коментира електронният вестник "Лента".

Джеръм Дейвид Селинджър, американският писател, чийто класически роман за гнева и откривателството на младежите, „Спасителят в ръжта”, беше четен на светлината на фенерчета под завивките от читатели, погълнати от емоционалния хаос на страниците, почина вчера в дома си в Ню Хемпшир на 91-годишна възраст, пише „Индипендънт”. Руският „Время новостей” припомня, че Селинджър получава световна известност през 1951 г. след публикуването на романа „Спасителят в ръжта”. Книгата е била забранена в няколко страни и в няколко американски щата заради употребата на забранена лексика, но същевременно влиза в списъците със задължителна литература в много американски училища.
След като „Спасителят в ръжта” печели световна известност, Селинджър се оттегля от светлината на прожекторите и отказва да дава интервюта. След 1965 г. спира да издава свои произведения и осуетява няколко опита за издаване на писмата му.

Според германския Ди Велт, макар че почитателите на Селинджър скърбят по повод смъртта му, те могат да се надяват, че предстои възраждане на любимия им автор, тъй като той не е спирал да пише в своето доброволно отшелничество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна