Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният икономически форум в Давос завърши с плах оптимизъм

Регулациите в банковия сектор, проблемите с държавните финанси на Гърция и възстановяването на световната икономика бяха сред основните теми на Световния икономически форум в Давос. Обсъждана беше и идеята на американския президент Барак Обама да се намали мащабът на банките и да се попречи на смесването на чисто банковата дейност и някои прекалено рискови операции на финансовите пазари.

Икономическият растеж след глобалната финансова криза бе основна тема на  световния икономическиа форум в Давос. Независимо от видимото съживяване на икономиката, започнало от есента на миналата година, и оповестяването на прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за 2010 г., бизнесмени и политици изразиха предпазлив оптимизъм. 

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан предупреди, че възстановяването на държавните финанси ще бъде един от основните проблеми за световната икономика през идните 5, 6 или 7 години.

Държавите натрупаха дългове, за да извадят икономиките си от рецесията и сега трябва да се подготвят за периода след края на извънредните и скъпо струващи мерки, които бяха задействани. Този процес ще бъде много деликатен, предупреди Строс-Кан, защото ако това бъде направено прекалено бързо, то икономиката би могла да изпадне отново в рецесия.  

МВФ съобщи че работи по създаването на "Зелен" фонд, който да помогне на държавите да се справят с последиците от промените в климата. Възможно е "Зеленият" фонд да достигне след няколко години до 100 милиарда долара годишно.

По повод упреците за "Слизането в ада" на дълговете на гръцката държава, гръцкият премиер Георгиос Папандреу и министърът на финансите Георгиос Папаконстантину увериха, че страната им ще се се справи сама с кризата, като възстанови финансите си независимо от социалните колебания в страната. Европейските ръководители потвърдиха подкрепата си за Атина.

По публикацията работи: Райна Коларова - кор. на БНР в Берн
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна