Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 американци арестувани в Хаити при опит за незаконно извеждане на деца

Полицията в Хаити е задържала вчера 10 американци по подозрение, че се опитвали да изведат от страната 33 деца през границата с Доминиканската република без необходимите документи.

Задържаните - петима мъже и пет жени, членове на баптистката църква от щата Айдахо, искали да съберат 100 изоставени деца и да ги отведат с автобус в крайбрежния курорт Кабарете в Доминиканската република, за да се грижат за тях. По-късно възнамерявали да основат постоянно сиропиталище в Маганте.

Междувременно медицински лица предупреждават, че много от оцелелите след опустошителното земетресение могат да умрат, ако САЩ не подновят разпределението на хуманитарните помощи сред местното население. Мисията бе временно преустановена, след като избухна спор кой ще заплаща медицинското лечение на жертвите в САЩ.

Д-р Барт Грийн заяви пред "Евронюз":

"Проблемът е, че бе взето решение на много високо ниво за прекратяване на военните евакуации, които спасяват човешки живот, както и за отказ на разрешение на пациентите да напускат Хаити и на практика да бъдат спасени."

Полевите болници в страната са препълнени и не разполагат с необходимите лекарства и материали от първа необходимост.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - АФП/Евронюз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна