Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Северна Корея няма да бъде включвана отново в американския черен списък

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Северна Корея няма да бъде включвана отново в американския черен списък на държавите, подкрепящи тероризма въпреки призивите на Конгреса.

Северна Корея бе извадена от така наречения черен списък през 2008 г. заради склонността на Пхенян за повече прозрачност на ядрената им програма. След това обаче последваха ядрен опит и изстрелвания на ракети и американски законодатели поискаха преразглеждне на това решение. През юли, миналата година, Сенатът на Съединените щати прие необвързваща резолюция, в която призовава президента да обмисли ново включване на комунистическа Корея в черния списък. В документа страната е определена като "заплаха за Североизточна Азия и за световния мир и сигурност".

А сега, ако има известен жест към Пхенян, това не означава, че са променени критериите, а че светът силно се нуждае от разведряване на Корейския полуостров, връщане на Пхенян в 6-странните преговори и повече доверие. Впрочем, с това Обама се ангажира още в предизборната си кампания.

По публикацията работи: Мая Бонева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна