Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

230 хиляди влизат всяка година в болница заради болести на белите дробове

Над 230 хил. българи влизат всяка година в болница заради болести на белите дробове. Повече от 14 хил. души пък се разболяват от злокачествени образувания на дихателните органи. Тези данни припомниха от Българското дружество по белодробни болести, които поставиха началото на национална информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010”. 

Вирусните инфекции и тютюнопушенето са основните провокативни фактори за проявата на хроничната, обструктивната белодробна болест. Прогнозите сочат, че през 2020 г. тя ще е третата причина за смъртност в света.

В 21 век специалистите все още се болят и с туберкулозата. Най-опасният враг остават цигарите.

Членове на най-парадоксалния клуб в света – Клубът на саморазрушителите на белия си дроб. За това нещо те всеки ден плащат членски внос, купувайки си по една кутия цигари, така доц. Димитър Попов определя пушачите.

Моя грижа ще е посланията на кампания да достигнат до децата в столичните училища, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни,  че дългосрочен ангажимент на общината ще бъде намаляването на вредните емисии газове в столицата. 

Да прекратя с пушенето на обществени места. Смятам, че това до голяма степен ще ме доближи до следващата стъпка и се надявам да мога да го изпълня до края на тази година, обеща лично на себе си Фандъкова.  

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна