Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

350 милиона допълнително ще получат болниците с договори с НЗОК

Допълнителни 350 млн. лв. ще бъдат насочени към болниците, които имат договори със Здравната каса. Парите ще дойдат от данъчната и митническата агенция, които пък трябва да съберат повече от заложеното в бюджет 2010, каза финансовият министър Симеон Дянков. Според колегата му Божидар Нанев, така ще отпаднат опасенията на болниците за недостатъчно финансиране. Министър Дянков обаче подчерта, че болниците ще получат допълнителните пари, само след проверка на това за какво плаща държавата.

За реално свършена и за проверена работа ще плащаме над това, което в момента е в делегираните бюджети.

Колкото до протести, искания на оставки, основната тревога беше да не се стигне до там, че при реално извършена работа да не могат да им бъдат заплатени дейности, а не толкова, че ще бъдат преструктурирани или пък някои от лечебните заведения ще останат без договори, колкото до политическите атаки. Това е нещо нормално, каза Божидар Нанев.

Тази реформа е много трудна реформа. Не случайно не е станала в продължение на 20 години досега. Защо не е станала? Защото предишните ги е било страх. Нас не ни е страх, ние това нещо ще го направим, посочи още финансовият министър Дянков.  

По публикацията работи: Хоризонт

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна