Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ подготвя протести заради неизплатени заплати

КНСБ подготвя протести в много предприятия от различни браншове заради неплатени заплати. В Пловдив вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров уточни, че общата сума на забавените заплати и то само във фирмите, където организацията има структури, е 300 милиона лева.

Данните на синдикалистите сочат, че заради кризата в строителството възнагражденията се бавят с 2 до 3 месеца, в шивашкия бранш между 3 и 4 месеца, а в машиностроенето има предприятия, които не са плащали около половин година. Според Валентин Никифоров първото място в черния списък на длъжниците е на „Кремиковци”, който дължи на работещите 39 милиона лева.

32 милиона лева се дължат на работещите в пътно-строителните фирми, половин милион лева в „Напоителни системи” за 2 300 човека и в машиностроенето е доста сериозна сума – около 40 милиона. Хората и ние няма да останем на работните места и да чакаме управлението на някой работодател да ни плати заработеното, каза Никифоров.  

От КНСБ очакват още срив на пазара на труда и увеличаване на броя на незаетите лица с около 250 хиляди души през тази година. Според лидера на синдиката Желязко Христов, това е красноречиво предупреждение към правителството за бързо изготвяне на адекватни антикризисни мерки.

Докато в Европа антикризисните мерки са инвестиционни, са за оживление на икономиката и струват пари на обществото, в България антикризисните мерки са рестриктивни, отбеляза Христов.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени