Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България получи зелена светлина по още две оперативни програми

Европейската комисия даде зелена светлина на България по още две опаративни програми. Така страната ни ще може да разчита на над 3 милиарда и 300 хиляди евро до 2013 година в областите „Транспорт” и „Конкурентноспособност”.

Транспортният министър Александър Цветков заяви, че до месец в Еврокомисията ще бъдат изпратени  и апликационните форми за доизграждането на автомагистрала „Тракия”, което ще се финансира от програма „Транспорт”.

По оперативна програма „Транспорт” се финансират най-големите инфраструктурни проекти. Вече са контрактувани над 235 милиона лева. За съжаление към месец август миналата година усвояемостта беше един процент и половина и почти никаква проекта готовност. Имаме процедури, които финализират, както за „Тракия”, така и за речна информационна система, което ще улеснява кораблоплаването по река Дунав, така и за реконструкцията на жп линията Пловдив – Бургас, каза Цветков. 

Според икономическия министър Трайчо Трайков, с днешното решение на Брюксел ще получим веднага 424 милиона евро и фирмите с готови проекти могат да ги ползват. 

Отделно от това през 2010 година обявяваме 15 процедури на обща стойност 460 милиона евро и това е без „Джереми”, които са другите 200 милиона евро, посочи Трайков. 

България вече има положителни оценки за съответствие за 4 от общо 7-те програми, по които може да получава европари. Решенията на Брюксел дали системите ни за контрол са изградени добре и за останалите три оперативни програми трябва да са ясни до края на седмицата.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна