Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович ще встъпи в длъжност на 25 февруари

Церемонията по официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Виктор Янукович ще се състои на 25 февруари. Резолюцията, с която бе утвърдена датата на встъпване в длъжност на новия украински президент, бе приета от Върховната рада с мнозинство от 238 гласа /от общо 450/. По-късно ще се състои прощална пресконференция на досегашния президент Виктор Юшченко.

Кандидат-президентът на Украйна и настоящ премиер на страната Юлия Тимошенко ще внесе днес във Върховния административен съд искане за оспорване резултатите от президентските избори. Премиерът Тимошенко провежда днес среща с пропрезидентската фракция "Наша Украйна - Народна самоотбрана". Срещата се провежда в сградата на парламента. Засега не е ясно какви въпроси ще бъдат обсъдени, тъй като заседанието е затворено за журналисти.

Украинската ЦИК на 14 февруари официално обяви лидера на Партията на регионите Виктор Янукович за новоизбрания президент. Според официалните данни на комисията във втория тур на президентските избори Янукович е получил 48.95 процента от гласовете на избирателите, а неговият съперник - действащият премиер Юлия Тимошенко - 45.47 процента. Тимошенко ще остане начело на правителството до решение на парламента за смяна на главата на кабинета, което е малко вероятно при съществуващата парламентарна коалиция в състав Блока на Юлия Тимошенко, НУНС и Блока на Литвин.

По публикацията работи: Ройтерс и РИА Новости
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна