Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната дипломатическа криза с Израел се задълбочава

Дипломатическият скандал във връзка с използването на чуждестранни паспорти при убийството на лидера на Хамас Махмуд ал Мабхух в хотел в Дубай миналия месец се задълбочава. Първоначално се смяташе, че при убийството са използвани 11 фалшиви паспорти на европейски граждани, но в последствие бе установено, че броят им е най-малко 26 и между тях има и документи на трима австралийци.

Федералната полиция в Канбера обяви, че е започнала разследване на случая.
Външният министър Стивън Смит привика израелския посланик и поиска незабавен отговор на съмненията, че зад използването на документите стои израелската държава в лицето на разузнавателната служба "Мосад". "Ако резултатите от разследването доведат до заключението, че злоупотребата с австралийските паспорти е финансирана или поощрена от израелски държавни лица, Австралия няма да възприеме подобно действие като действие на приятелска държава."

Междувременно френското външно министерство потвърди, че три френски паспорта са използвани при убийството на лидера на Хамас. В дипломатическия скандал участват още Великобритания, Ирландия и Германия, които също потвърдиха използването на фалшиви паспорти на техни граждани в атентата.

По публикацията работи: Ройтерс/Евронюз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!