Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът удължи мандата на германските военни в Афганистан

Германският парламент прие с голямо мнозинство решение за удължаване мандата на германските военни в Афганистан с нови 12 месеца. Бундестагът реши още броят на военните в състава на мисията да бъде увеличен от 4500 на 5300. Броят на обучаващите афганистанските сили за сигурност също ще нарасне от 280 на 1400 души, а финансовата помощ възлиза на 430 милиона евро за една година.

Депутатите от лявата партия протестираха срещу участието на германски военни в Афганистан. Те издигнаха в залата плакати с имена на убити цивилни при въздушния удар срещу цистерни край Кундус през септември миналата година. Тогава, по настояване на германски генерал, американски самолети обстрелваха конвой от цистерни, при което загинаха около 140 души, сред тях и цивилни.

Протестиращите депутати от лявата партия бяха изгонени от залата от председателя на Бундестага Норберт Ламерт. Съгласно правилника за работа демонстрациите в пленарна зала са забранени.

Изгонването на цяла парламентарна група е прецедент в парламентарната практика на Германия. Въпреки нарушаването на правилника депутатите от лявата партия, все пак бяха допуснати до гласуването на удължаването на мандата на германските военни в Афганистан.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна