Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер убеждава европейските лидери да подкрепят мерките на правителството му

Гръцкият премиер Георгиус Папандреу започна петдневна обиклока на европейски столици с цел набиране на международна подкрепа за страната си, изпаднала в най-тежката финансова криза в историята.

В Люксембург, където бе първата спирка на гръцкия премиер, групата на страните от еврозоната заяви, че за момента няма да отпуска финансова помощ на Атина.

Германският канцлер Ангела Меркел, с която Папандреу се срещна късно снощи, предложи само политическа , но не и финансова подкрепа: "С радост научихме, че гръцкото правителство и парламент са одобрили допълнителни ограничителни мерки с цел намаляването на гръцкия бюджетен дефицит с четири процента. Това наистина е голямо усилие."

В гръцката столица Атина масовите стачки и протести срещу мерките продължават. Според последните социологически проучвани 47.9 % от гърците не одобряват мерките на управляващите за справяне с финансовата криза.

Френският президент Никола Саркози смята, че не бива да се допуска Гърция като страна от еврозоната да банкрутира и трябва да й се помогне заради усилията, които полага. "След като ние създадохме еврото, не можем да
оставим една страна, която е в еврозоната, да потъне. Иначе изобщо не би имало смисъл да създаваме еврото,"
заяви Саркози, който ще се срещне с Папандреу утре. 

По публикацията работи: Euronews
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна