Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Не е редно финансов министър да е с неуредени здравноосигурителни права

Финансовият министър Симеон Дянков е подал днес декларация до НАП, за да бъде освободен от задължението да плаща здравните си вноски от 1999 до 2007-а година, тъй като в този период е бил в САЩ. Това съобщиха от министерството на финансите след като стана ясно че Дянков е без здравно-осигурителни права.

Законът до 2007-а позволаваше българите, които прекарват повече от половината година в чужбина да не плащат здравни вноски. От финансовото министерство уточняват, че министърът си е внесъл осигуровките от 2008 до встъпването си в длъжност и здравният статус на Дянков вече е възстановен.

На въпрос дали е редно финансовият министър да е с неуредени здравноосигурителни права, премиерът Бойко Борисов отговори: "Не е редно и предполагам, че ще си понесе санкциите и ще ги плати веднага с глобите. Каквото за всички, това и за него."

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов каза, че не разполага с информация дали Дянков си е плащал здравните вноски: "Аз нямам такава информация, но като цяло тази информация за конкретни лица си представлява и данъчно-осигурителна тайна, така че дори и да е така, пак няма да ви кажа."

Според последните законови промени от началото на тази година, за да си здравно осигурен, е нужно да не дължиш повече от 3 вноски за последните три години. Преди това изискването беше за 12 месеца назад.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна