Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на пенсионери срещу високите цени на тока и такса електромер

Около 300 пенсионери протестираха срещу планираното увеличение на тока от 1 юли и идеята за въвеждане на такса електромер. Протестът завърши пред централата на дружеството ЧЕЗ, където 20-тина души се опитаха да нахлуят в сградата, но бяха спрени от служителите на реда.

Освен срещу монопола на електроразпределителните дружества, пенсионерите се обявиха и против ниските пенсии, по-високите цени на картите за градския транспорт, както и срещу обидно ниските им, по думите им, коледни добавки от 25 лева.

Костадин Костадинов от ВМРО, които организираха протеста, настоя електроразпределителните дружества да бъдат одържавени, тъй като ограбват българите. От ЧЕЗ отказаха разговор с протестиращите. Последва хвърляне на яйца по прозорците на сградата. „Ние обещаваме на ЧЕЗ, че ще се видим отново и тогава тук няма да има полиция," заявиха протестиращите.

Разочаровани от безучастието на ЧЕЗ, протестиращите обявиха деня на следващия протест – четвъртък идната седмица пред сградата на ДКЕВР. „Ще следим внимателно решенията на ДКЕВР, която ще определи цените и ако тази държавна комисия не вземе под внимание днешния сериозен митинг на всички български угнетени граждани от българските електроснабдителни компании. Ще им искаме сметка и на тях”.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна