Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската проектна част от "Набуко" се очаква до края на 2011 г.

Проектът на българската част от газопровода "Набуко" трябва да е готов в края на 2011 г. Дружеството "Химкомплект инженеринг" прави детайлно техническо проучване и планиране на маршрута на газопровода на наша територия.

Окончателното трасе и земите, през които ще минава съоръжението през България, ще се знаят с точност през октомври или ноември.

На наша територия  тръбата навлиза от Турция при с. Странджа и излиза при гр. Оряхово на р. Дунав. Подготвя се заданието за разработване на оценка за въздействие на околната среда, сеизмична оценка на газопровода, геоложки проучвания на трасето.

Междувременно на енергийна конференция в Анкара управляващият директор на международния консорциум за „Набуко” Райнхард Мичек каза, че строителството на южната отсечка ще започне през 2011 година, а през 2014 година ще бъде пуснат първият газ. Според него през настоящата година проектът ще получи сериозно развитие - ще започне инженерно-техническата подготовка, ще бъдат обсъдени въпросите за финансирането и търсенето на източници за натоварване на мощностите.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, заяви, че за Анкара „Набуко” е стратегически проект, който има и политическа подкрепа. Турската страна е заявила желание за организиране на централен офис на консорциума в Турция.

По газопровода „Набуко” се предвижда да се транспортира каспийски природен газ до Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия, като се заобикаля Русия. Стойността на проекта се изчислява на около 8 млрд. долара.

 

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна