Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Б. Борисов и Н. Младенов, това е най-добрият доклад, който страната получава

Премиерът Бойко Борисов посъветва хората от съдебната система внимателно да прочетат доклада на Европейската комисия. Той изтъкна, че е казвал на експертите в Брюксел, че след като са приели България с тази „нереформирана съдебна система” сега те трябва да са водещи в реформирането й.

И Борисов, и външния министър Николай Младенов подчертаха, че това е най-добрият доклад, който страната ни получава.

Бойко Борисов: "В доклада ясно и точно се казва, че има политическа воля и мерките, които правителството взема се приемат в пълния им обем. Те ще доведат до резултат. Проблемът е съдебдната система. В доклада ясно се почосва, че прокуратурата работи по нов начин и работи добре. Така че, аз се обръщам към колегите в съдебната система, да прочетат всички упреци, всичко това, което е написано в доклада. И както е казано, че правителството има воля, приема всички забележки. А те да предложат на нас, на Брюксел план, който ще изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде сочена с пръст. Ако искат сега да напишат едно писмо до господин Барозу, в което да му се оплачат от всички, които са казали тези лоши неща за съдебната система, да поиска незабавно да се извинят, или среща с тях, каквото си пожелаят. Това да го напишат и да му кажат, че са добри."

Николай Младенов: "По-положителен доклад до този момент не сме имали. Ясно са отбелязани действията на изпълнителната власт и на прокуратурата. Показахме, че това наистина е механизъм за сътрудничество и проверка. Но и че това е механизъм, който работи единствено, когато има политическа воля за решаване на проблемите. Вътре има една много важна констатация - похвалните усилия на правителството, които Брюксел отбелязва. И на второ място фактът, че толкова много от препоръките на Брюксел са приети в България."

Премиерът е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. Борисов му е благодарил за обективния доклад на комисията. Бойко Борисов е поел ангажимент - да направим всичко възможно направените констатации да намерят своето решение до месец юли, когато ще излезе годишният доклад на Еврокомисията.

За първи път от 2007 г. текстът на Доклада е резултат от равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и Европейската комисия. Това се казва в изявление на говорителя на външното министерство Весела Чернева. Тя прави констатацията, че механизмът е процес за сътрудничество и проверка, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на „тройната” коалиция.

По публикацията работиха: Нели Тодорова, Н. Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна