Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 10 на сто по-малко ще харчат за заплати държавните ведомства

Правителството прие постановление за заплатите в бюджетните организации и дейности. Държавните ведомства могат да разходват до 90 на сто месечно от утвърдените разходи за заплати.

Според правителственото постановление се запазват минималните и максималните размери на възнагражденията в администрацията. Допуска се ръст на заплатите до максималния размер на съответната длъжност, но само ако бъдат направени съкращения.

В съответствие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, постановлението предвижда по предложение на кметовете общинските съвети да могат да утвърждават разходите за заплати както за делегираните от държавата дейности, така и за местните дейности, финансирани чрез бюджетите на общините. По този начин на местната власт се дава възможност да определя политиката по доходите в своите системи и в зависимост от утвърдените средства за заплати сама да преценява количеството и цената на човешките ресурси, с които ще изпълнява възложените задачи.

За работещите в отбраната и въоръжените сили, МВР и ДАНС ще има отделно постановление.

В Брюксел, където пристигна за участие в Европейския съвет министър-председателят Бойко Борисов защити одобрените днес правителствени решения.

"Приемаме, че на премиера заплатата е най-висока. Всички останали държавни агенции, предприятия, участия, където има държавата трябва да имат по-ниски заплати. Защото това ,което имаме в момента е по 10, 12, 20 хиляди лева месечно заплата в държавни предприятия. Затова днес приехме това решение, освен намалението с 10 процента, което да е солидарно за всички и таван, от който мисля, че има нужда," заяви Борисов.

След заседанието на кабинета стана ясно още, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков е разпоредил на енергийните дружества да оптимизират разходите си. Трайков коментира и идеята за замразяването на цените на тока, парното и водата.

"Не трябва да става дума за някакво изкуствено замразяване. Но, ако трябва да се търсят начини за намаляване на разходните компоненти при формирането на тези цени, ако има не само замразяване, но и намаляване, това би било най-добре."

От 1 май безработните в трудоспособна възраст ще получат месечни социални помощи, ако полагат 14 дни общественополезен труд, а не както досега 5 дни, реши още правителството, като промени правилника към Закона за социално подпомагане.

От 8 на 4 часа дневно се намалява времето, за което ще бъдат заети безработните. Те ще бъдат глобени, ако откажат два пъти поред да полагат общественополезен труд.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна