Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнения и насоки за България: „Стратегия за развитие 2020”

Успоредно с въпросите за финансовото и икономическо стабилизиране на Гърция в Брюксел през седмицата беше разгледана т. нар. „Стратегия за развитие 2020”, която ще бъде приета през лятото. България ще работи по целия спектър от въпроси, като особен акцент ще бъде поставен върху трудовата заетост, съкращаване на въглеродните емисии, намаляване на общата бедност и създаване на по-голяма възможност повече млади хора да получат качествено висше образование, каза за предаването „Събота 150” зам.-министърът на външните работи Константин Димитров.

Ето как коментира той постигнатото по „Стратегия 2020”: "Особено сме удовлетворени от факта, че т. нар. кохезионна политика дава пари, за да могат по-бедните региони да достигнат по-високо развитите, селскостопанската политика и акцентът върху основната инфраструктура, разбирайте високоскоростни влакове, жп. линии, както и общият достъп до широколентов интернет залегнаха в основата на инструментите, чрез които ще трябва да се постигне този растеж и да се осигури тази висока трудова заетост."

Насърчителна и приемлива нарекоха 10-годишната стратегия за развитието на държавите членки на ЕС в предаването „Събота 150” евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП и Ивайло Калфин от Партията на европейските социалисти. Андрей Ковачев акцентира върху задачите, които доближават „Стратегия за развитие 2020” до Лисабонския договор, но и същевременно я правят различна.
Андрей Ковачев: "Добър баланс до няколко конкретни цели. Разбира се, тези цели се повтарят. Почти същите, които бяха и в Лисабонската стратегия – 3 процента от БВП за научноизследователска и развойна дейност... Или, пък, стремежът за 75-процентова заетост на жените и мъжете на възраст между 20 и 64 години. Целта остава за емисиите – 20 процента да бъдат намалени до 2020 година..."

От своя страна евродепутатът Ивайло Калфин изтъкна необходимостта да се работи по стратегията в държавата така, че Европа да излезе по-силна и по-конкурентноспособна пред света: "Тази стратегия не премества управлението на националните икономики от ЕС. В крайна сметка ЕС се поставя цели. Той координира икономиките на страните членки, но всяка една страна сама развива своя план. Затова, дали България ще се възползва от това движение или не, само зависи какво ще направим тук в страната и какво ще предложи правителството."

По публикацията работи: Хоризонт; Събота 150
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени