Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Огромен интерес има към Държавния поземлен фонд

В началото на следващата седмица Министерството на земеделието и храните ще бъде готово с разчетите – какви средства могат да влязат в бюджета от Държавния поземлен фонд. Това съобщи във Враца министър Мирослав Найденов.

Мирослав Найденов: Вариантите са два по отношение на Държавния поземлен фонд. Единият е да се пристъпи към директна продажба. Огромен интерес има към Държавния поземлен фонд, тъй като той в по-голямата си част е комасиран и би се продал незабавно. Имаше обаче и контра предложение да не се продава, а да се сключват договори за по-дълъг период от време, като предварително се изиска по-голямата част от годишната такса. В момента има свободен над 1 млн. дка държавен поземлен фонд. Ако се вземе решение част от тези 1,3 млн. дка да бъдат продадени и тази част да е 1 млн. дка. Биха могли да влязат около 400 млн. незабавно в бюджета. Възложил съм на екип от специалисти да ми подготвят и двата варианта, които аз да представя на колегите си в началото на седмицата.

Предложенията на Министерство на земеделието ще бъдат обсъдени като антикризисна мярка на тристранния съвет, съобщи още министър Найденов.

По публикацията работи: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени