Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само раждали майки между 25 и 40 години ще могат да бъдат заместващи майки

Само раждали майки между 25 и 40 години ще могат да бъдат заместващи майки, предвижда нов законопроект за сурогатното майчинство. Само жени с медицински проблеми ще имат шанса да се сдобият с дете с помощта на майки-заместители. Това посочва Лъчезар Иванов, председател на Здравната комисия в парламента.

"Категорично, да, е да има такъв закон. Категорично, да, трябва да бъде по медицински показания. Примерно, жена, която е с двурогова матка или жена, която, най-общо казано, има аномалии на матката, загуба и невъзможност за износване на плода. Ние правим закон за хората, които имат медицински проблем. Това е много важно да бъде разбрано от обществото. При строги показания. За да не се създава професия, заместваща майка. Майката трябва да бъде раждала един път или два пъти. Всяка бременност и всяко раждане крие риск. Знаем, че има най-различни ситуации. Тя може да загуби възможността повече да бъде майка", коментира Лъчезар Иванов. 

Акушер-гинекологът д-р Тияна Николова от болница "Свети Лазар" заяви, че това би бил поредният неработещ закон.

"Притеснява ме, че още един закон ще се направи и също и този закон няма да работи като многото закони, които имаме в момента. Знаем, че още не се осъществява никаква здравна реформа и знаем каква е корупцията в здравната система. Ако няма в закона дефинирано критериите за сурогатна майка, ако не се дефинира определено заплащане на лицата, които са съгласни да бъдат сурогатни майки, тогава законът няма да работи. Няма опасности и жена на 50 години да износи, ако може нечие дете, затова защото не се ползва нейният генетичен материал. И затова тук не стои никаква опасност роднина да ти износи детето. Всеки иска да направи добро дело. Всеки иска да даде пари, да помогне. Никой няма да се съгласи да износи за нищо, ето така само, нечие бебе", посочи д-р Николова.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна