Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството, синдикатите и работодателите приеха антикризисните мерки

След 50 часа разговори между правителството, синдикатите и работодателите бяха съгласувани 59 мерки за овладяване на кризата.

Увеличение на пенсионните добавки за пенсионерите над 75 години и за вдовишките пенсии няма да има. Идеята се отлага за втори път. Фактът, че пенсионерите няма да получат обещаното беше коментиран от премиера Бойко Борисов.

Още първия месец това правителство е платило високите пенсии. При тези разчети и при това, което сме заварили, няма как в момента да бъдат вдигани пенсиите. Искаме да го направим, в мандата си ще го направим., заяви Борисов.

ДДС няма да се вдига, но ако преразходите за над 2 милиарда лева не се отменят от прокуратурата, все пак е възможно данъкът да се повиши. Премиерът беше категоричен, че ще го направи, ако по старите договори се наложи да се правят плащания.

Социалният министър Тотьо Младенов съобщи, че са осигурени 142 милиона лева за допълнителни социални помощи, които ще се насочат към майките, както и за субсидиране на заетост в районите с висока безработица. До края на месец май трябва да се подготвят реформите в пенсионната и здравната система.

Намерихме възможност да се осигурят около 142 млн. лв. допълнително за социални помощи, касаещи майките с деца, интеграционните добавки до края на тази година. Продължава и през месец април действието на социалните трапезарии., посочи Младенов. 

550 милиона лева ще бъдат разплатени на фирмите от това, което държавата им дължи към момента. В държавния сектор ще се намаляват заплати само там, където не са направени съкращения. До края на годината ще се ограничи увеличаването на цените на монополните услуги - природния газ, тока, водата и парното. Най-важното според синдикатите е, че не се вдигат данъци и не се отнемат права на работещите. Защитените социални мерки обобщава Николай Нейков от КНСБ.

Успяхме да сведем едно намерение за 10% намаляване на заплатите в бюджетната сфера, да го модифицираме и то да е обвързано само с това дали са изпълнени процентите за съкращение. Успяхме най-после да се преборим за падане на тавана за обезщетението при безработица, т.е. 60% от изгубения осигурителен доход на безработния. Успяхме, и то в хода на заседанията, което е уникално, да реализираме една мярка, наричаща се ограничаване ръста на цените, говорим само до края на годината. Става дума за газ, за парно, за ток и за вода. Очаква се вместо 15%, да поскъпне 5%. Днес се очаква от министър Трайков да внесе такова предложение., каза Нейков. 

Всички 59 мерки ще се обсъждат на заседанието на Министерския съвет. Дали държавните служители ще си внасят сами осигуровките, все още се обсъжда. Новият механизъм за болничните обяснява финансовият министър Симеон Дянков. Това ще е допълнителната, 60-та, мярка в антикризисния пакет.

Стигнахме до принципно разбиране, макар че не и пълно съгласие, че ще отидем на нова схема, където първите три дни не се покриват от НОИ, а първият ден се покрива 80% от работодателите, вторият ден се покрива 80% от работодателите. Третият ден вече не се покрива. Това е за сметка на работника. И НОИ влиза чак от четвъртия ден. Идеята тук е да се прекъснат злоупотребите., поясни Дянков.

Работодателските организации отчетоха като положителен факт, че негативите се поемат пропорционално от всички. Иво Прокопиев коментира проведените дискусии на тристранката.

Три дни преди Великден социалният диалог възкръсна в България., посочи той. 

До края на май трябва да стане ясно и какви реформи ще се направят в здравеопазването и пенсионната система. Пое се обаче ангажимент реформите да се случат.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна