Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер Ердоган ще посети Босна

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заминава на посещение в Босна и Херцеговина. Той ще говори на започващия утре в Сараево делови форум, в който ще вземат участие испанският премиер Хосе Луис Сапатеро и специалният представител на Четворката за мир в Близкия изток Тони Блеър, лидерът на босненските мюсюлмани Харис Силаджич и други лидери.

Посещението на Ердоган в Босна и Херцеговина съвпада с активизирането на политиката на Анкара на Балканите, чийто архитект е турският външен министър Ахмед Давутоглу, който и сега придружава премиера.

За да бъдат преодоляни конфликтите и да се подобрят отношенията в този регион на балканите,по инициатива на Анкара преди една година бе договорен троен консултативен механизъм между Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина, в рамките на който се провеждат месечни срещи.

Според турски дипломатически източници изпращането на турски посланик в Сараево и извинението на Сърбия за клането на мюсюлманите в Сребреница са резултат от действието на този механизъм.

Запазването на териториалната цялост на Босна и Херцеговина, гарантирането на свободата и сигурността на всички етнически общности, а също и нормализирането на отношенията между Сърбия и Босна и Херцеговина са условията за мира в тази част на Балканите, смята Анкара и полага много усилия за тяхното реализиране. Вашингтон подкрепя тези стъпки на Турция, ако не са в разрез с интересите на САЩ, но в Брюксел вече има известно безпокойство.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна