Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер е на двудневно посещение в Париж

Визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е по покана на френския президент Никола Саркози. Основната цел на това посещение е засилване на двустранните отношения, се отбелязва в съобщение на френското външно министерство. Очаква се да бъдат обсъдени нови проекти в транспорта, енергетиката и инфраструктурата.

По време на разговорите във френската столица ще бъде засегната и темата за процеса на европейската интеграция на Турция. Никола Саркози е между европейските лидери, които настояват за формулата привилегировано членство, срещу която Турция яростно се противопоставя. В позицията на Франция няма промяна, отбелязват официални източници.

Обстановката в Афганистан, която в еднаква степен интересува и двете страни, Близкия изток, Ирак, Балканите също са включени в дневния ред. Ще бъде отделено внимание и на дипломатическите инициативи на Турция по отношение на иранската ядрена програма.

Ердоган ще участва в церемония по закриването на т.нар. Турски сезони. Това е серия от прояви, свързани с турската история, култура, литература и изкуствата, които се проведоха при изключително голям интерес почти цяла година във Франция.

По публикацията работи: Нахиде Дениз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна