Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

След неколкочасово обсъждане съдът в София реши Николай Цонев, бивш министър на отбраната, обвинен в подкупване на съдия-следовател, да остане в ареста, пише сръбският вестник БЛИЦ. Същата мярка е наложена и на посредниците му - съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров и бившия секретар в министерството на финансите Тенчо Попов. Срещу Цонев е повдигнато обвинение заради сключването на неизгоден договор в качеството му на министър на отбраната с фирмата "Електрон прогрес" за инсталирането на оптична телекомуникационната система "Странджа 2". За това престъпление министърът е заплашен от 10 години затвор и глоба от 15 000 лева.

ЕС разширява икономическото си сътрудничество с Туркменистан, очаквайки, че Ашхабад през април ще подпише споразумение за доставка на 10 млрд. куб.м. газ за тръбопровода "Набуко" за срок от 30 години, четем в Независимая газета. Инвестиционни проекти в Ашхабад в близките дни ще донесат делегации от шест европейски страни - Португалия, България, Румъния, Великобритания, Италия и Австрия. От пресслужбата на външното министерство на Туркменистан съобщиха, че очакват и комисаря на ЕС за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Президентът Дмитрий Медведев заминава за Словакия и Чехия, пише Новие Известия. Главното събитие на пътуването до страните от бившата Чехословакия ще стане, разбира се, подписването на 8 април в Прага на дългоочаквания договор между Русия и САЩ. Очаква се на подписването на договора в Прага да присъстват високопоставени представители от Румъния, Полша, Унгария, България, Словакия, Словения, Хърватия и Балтийските страни.

Британският премиер Гордън Браун ще пропътува една миля между "Даунинг Стрийт" и Бъкингамския дворец и ще даде началото на най-оспорваната предизборна кампания от години, пише британският вестник Таймс. Браун ще поиска от кралица Елизабет Втора да разпусне парламента следващия понеделник и ще насрочи 6 -ти май, за датата в която гласоподавателите ще решат неговата съдба.

Според Гардиън лейбъристите имат реален шанс да спечелят вота, а Дейли Телеграф е на мнение, че Гордън Браун и Дейвид Камерън ще предложат контрастни визии за бъдещето на страната. Браун ще предупреди гласоподавателите, че не могат да си позволят да вярват на консерваторите. Според него хората са работили много усилено, за да остават политиките на торите да върнат страната "отново на пътя на рецесията". От своя страна Камерън ще изгради своя призив на лозунг, подобен на обещанието на Барак Обама за донасяне на нова надежда за нацията.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна