Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромската общност в Европа има ограничен достъп до социални услуги и високоплатена работа

Ромската общност в Европа има ограничен достъп до социални услуги и високоплатена работа в сравнение с останалото население. Това показва доклад на Световната банка, представен на днешния Международен ден на ромите. Европейските икономики губят годишно стотици милиони евро от по-ниската производителност и от липсата на вноски в бюджетите.

Ромите без образование са по-ниско платените. Тези със средно могат да очакват 83 процента по-високи доходи у нас, с 110 процента по-висока заплата в Чехия и с 144 на сто повече в Румъния.

Като проблем в доклада за България се посочва, че децата роми посещават не добри училища и твърде рано отпадат от образователната система. В средата на инициативата "Декада на ромското включване" се говори и както преди пет години за нуждата от интеграция и за факта, че ромите остават някак встрани от усилията на правителствата.

Ако погледнем какво се прави у нас и какво успешно като практика се налага в годините, можем да обобщим, че усилия се правят. Коментарът е на зам.-социалния министър Красимир Попов, ресорно отговарящ за трудовия пазар.

Една от мерките, които се считат за успешни, са т.нар. ромски медиатори. В резултат на дейността на медиаторите в бюрата по труда са регистрирани като безработни около 14 хиляди неактивни лица. От тях над 2 хиляди са намерили своята заетост ...

Чрез модерната форма интеграция с европейски пари процесът продължава, защото ще се преквалифицират и включат в курсове за обучение роми, които са без образование, продължава Красимир Попов.

Ние имаме сериозен проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и в рамките на който се предвижда над 10 500 представители на ромската общност да бъдат ограмотени в образователната система, в частта от времето, в което не се обучават деца в нея, през летния период.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна