Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Костадинова: Пенсионната реформа е неизбежна

Трябва да се обмисля как да се направи забавяната пенсионна реформа, която вече е изисквана от Европейския съюз. Това каза за "Хоризонт" директорът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, която е и член на Независимия съвет за пенсионна реформа. Първите стъпки вече са направени, посочи Костадинова.

"Ние направихме нещо добро, първа стъпка след 1999-2000 година, когато вече част от работещите можеха да отделят част от своята социална осигуровка за пенсия в личен пенсионен фонд, но това сякаш замръзна във времето. И толкова е малко това, което ние спестяваме в своя лична сметка в пенсионен фонд, че ако попитате младите хора дали знаят колко натрупани средства имат в своя универсален пенсионен фонд, едва ли някой ще ви каже, защото са много незначителни средствата и не си струва да се знаят", коментира Костадинова.

Независимият съвет за пенсионна реформа ще направи изчисления за цената на необходимата реформа, но трябва да се знае, че тя е неизбежна, каза още директорът на Института за пазарна икономика.

"Начинът на преход от сегашната система към тази, която ние смятаме, че е най-справедлива, а именно всеки да спестява в лична пенсионна сметка по-голямата част от своята пенсионна осигуровка, ще бъде труден, ще трябват разходи. За съжаление, настоящите работещи може би ще трябва да платим двойна цена за този преход, но със сигурност е по-добре този вариант, отколкото да продължаваме да получаваме обещания от държавата и никой да не знае при пенсиониране каква пенсия ще получава", допълни Светла Костадинова.


По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна