Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масов протест в турския град Синоп срещу атомните централи

Навършват се 24 години от аварията в украинската атомна електроцентрала "Чернобил". Датата 26 април 1986-а променя съдбовно живота и здравето на милиони хора. По повод годишнината от трагедията в Чернобил в турския град Синоп се състоя голяма протестна акция. Протестиращите се обявиха срещу атомните централи.

Турския клон на "Грийнпийс" организира масова протестна демонстрация в черноморския град Синоп. Хиляди природозащитници се включиха в акцията по повод годишнината от трагедията в Чернобил.

Под мотото "Не искаме нов Чернобил" протестиращите забиха черно знаме върху старите крепостни стени на града. Стотици други граждани подкрепиха демонстрацията, като спуснаха черни знамена от прозорците и балконите на своите жилища. Рибарите в лодките по крайбрежната ивица също скандираха с мегафони "Не на строежа на атомна централа!" и "Никога не забравяй Чернобилската трагедия".

Плановете на кабинета "Ердоган" за втора атомна централа в този район разбуниха страстите сред населението, което е твърде чувствително на тази тема поради географската близост с Украйна.

Идеята за първа атомна електроцентрала в Аккую – северозападна Турция - от дълги години бе обект на сериозна съпротива и горещи дебати от страна турската общественост.

Лансираният преди време от управляващите десни проислямисти проект за изграждане на втора атомна централа в Синоп е обект на остри критики от страна на местното население и неправителствените организации в града, които станаха инициатори на открита подписка. Въпреки протестите обаче управляващите в Анкара са твърдо решени да осъществят своите планове за придобиване на атомна енергия.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна