Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: България няма да бъде задължена да строи хранилище за ядрени отпадъци на своя територия

На България няма да бъде поставяно условие да строи на своя територия хранилище за ядрени отпадъци, а част от допълнителните компенсации от 300 милиона eвро за АЕЦ "Козлодуй" ще могат да се използват и за проекти за повишаване на енергийната ефективност.

Това стана възможно, след като евродепутатите от водещата парламентарна комисия - по индустрия и енергетика, отхвърлиха с голямо мнозинство придложенията на "Зелените" за депо за отработено ядрено гориво у нас, и за строги ограничения как да се използват парите.

Следващия месец предстои доклада да бъде одобрен и в пленарна зала, след което първият годишен транш от допълнителните компенсации в размер на 75 милиона евро ще е на разположение на България.

Евродепутатът от ЕНП Владимир Уручев, който е член на Енергийната комисия, подчерта, че този резултат е постигнат с общите усилия на всички български евродепутати от основните политически групи.

Този доклад показа пълно взаимодействие и единодействие дори от страна на българската делегация в Европейския парламент и в крайна сметка постигнахме това, което е най-изгодно за България. Аз изказвам благодарност на моите колеги от всички групи за това, че работеха наистина конструктивно и българският интерес беше преди всичко, а не политическите диспути и противопоставяния.

Докладът ще бъде одобрен в пленарната зала на ЕП следващия месец, след което първият годишен транш от допълнителните компенсации в размер на 75 милиона евро ще бъде на разположение на България.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна