Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия публикува секретни документи за клането край Катин

Държавният архив на Русия публикува онлайн секретни документи за клането на полски офицери в Катинската гора през 1940 година. Оповестяването на документите е станало със заповед на руския президент Дмитрий Медведев.

Руският държавен глава заяви, че е наредил публикуването на досиетата за клането край Катин, защото "го дължим на света". "Трябва да се поучим от историята," подчерта Медведев, който е на посещение в Дания.

Близо 22 000 полски офицери са екзекутирани от тайната полиция на бившия съветски диктатор Йозеф Сталин, а останките на 4 421 са погребани в Катин. Досиетата са били разсекретени още през 1990, но до момента достъп до тях са имали само изследователи и експерти.

Полша отдавна настоява Русия да отвори всички досиета за Катин и въпросът доведе до обтягане на отношенията между двете държави. При самолетна катастрофа край Катин загина полският президент Лех Качински и голяма част от политическия елит на Полша, които отиваха на посещение в западна Русия да отбележат 70-тата годишнина от клането.

По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна