Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония ще подпише Договор за добросъседство с България, но очаква от София определени отстъпки

 

"Македония е подготвена да подпише Договор за добросъседство с България, но само ако официална София направи определени отстъпки в предложения от нея проект", твърдят македонски правителствени източници преди официалното посещение на министъра на външните работи Николай Младенов в Скопие идната седмица.  

В Скопие упорито се лансира тезата, че освен Гърция, и България поставяла допълнителни условия пред Македония за нейната евроатлантическа интеграция. А за да докаже, че държи на добросъседските отношения, правителството в Скопие решило да приеме, по принцип, предложения от България договор, но с редица бележки и корекции, които щели да бъдат представени на Николай Младенов тук идната сряда. За македонската страна неприемливи били исканията да се спре говора на омразата в македонските медии - щяло да бъде намеса в тяхната “независимост”, а предложенията за преразглеждане на интерпретацията на историята в учебниците и за общо честване на исторически събития и личности били направо “непристойни”.

Според македонската страна "препъни-камък" щял да бъде и т.н. "малцинствен въпрос". Анонимните правителствени източници, на които днес подробно се позовава скопският вестник "Време" смятат, че принципно съгласие по най-общата рамка за двустранен договор ще бъде заявена от двамата външни министри – Николай Младенов и Антонио Милошоски, а експертни екипи на двете двете страни ще работят по конкретното съдържание да договора с цел той да бъде подписан при официално посещение на Бойко Борисов в Македония през септември.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна