Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия забрани носенето на бурка на обществени места

Белгия стана първата Европейска страна, която забрани носенето на бурка на обществени места. Приетият късно снощи от долната камара на парламента преоктозакон е обоснован със съображения за сигурност и не споменава нищо за религия. Правозощитници обаче вече го определиха като дискриминационен спрямо мюсюлманите.

Глоба от 15 до 25 евро и дори затвор до 7 дни заплашат всеки, който носи на публични места облекло или покривало, което пречи той да бъде разпознат. Това е основното в проектозакона, в който никъде не се споменават традиционните мюсюлмански облекла бурка или хиджаб, но и никой не се съмнява, че той засяга именно тях.

Приемането на текста беше обяснено със съображения за сигурност, но неговите вносители от френскоезичната либерална партия го определиха като силен сигнал към ислямистите. Техният лидер нарече бурката „подвижен затвор”, който накърнява достойнството на жените мюсюлманки, и добави, че закона ги освобождава от това бреме. Преди той да влезе в сила обаче предстои да се произнесе и белгийският Сенат, а междувременно вносителите му изразиха надежда Франция, Швейцария, Италия и Холандия, където в момента вървят дискусии за подобно законодателство, скоро да последват примера им.

По официални данни мюсюлманите са около 700 хиляди от над десетмилионното население на Белгия, смята се обаче, че реалния им брой е значително по-голям. Снощи, веднага след гласуването на Закона в Камарата, от правозащитната организация „Амнести интернешънъл” го определиха като опасен прецедент, който заплашва религиозните права на мюсюлманите.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна