Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново нападение срещу деца в Китай

Мъж се самозапали днес, след като рани пет деца с чук в начално училище в източен Китай. Нападението във Вейфан в провинция Шандун е третото нападение срещу ученици в страната за последните три дни. Мъжът нападнал децата с чук, след което грабнал две от тях, залял се с бензин и се самозапалил, като ги държал. Учителите успели са ги спасят, преди мъжът да изгори до смърт. Полицията идентифицирала нападателя като местен селянин на име Ван Юнлай. Той нахлул в училищния двор с мотоциклета си, като разбил вратата. Ранен е и един от учителите, които се опитали да го спрат. Петте пострадали деца са в болница в стабилно състояние без опасност за живота.

Вчера 46-годишен мъж намушка с нож 29 деца и трима възрастни в детска градина в източната провинция Цзянсу, като пет от ранените са в критично състояние. Мотивите му били да отмъсти на обществото. В сряда бивш лекар бе екзекутиран за убийството на осем деца в училище в провинция Фуцзян през март. Същия ден психично болен учител намушка 16 ученици и един учител в начално училище в провиниция Гуандун.

Броят на престъпленията накара някои експерти да се боят от вълна от имитатори и предизвика публични призиви за повече мерки за защита на учениците. Министерството на образованието миналата седмица създаде експертна комисия, която да се справи с "извънредните обществени инциденти", а властите изпратиха полицаи да охраняват училищата в Нанцзин, столица на провинция Цзянсу.

По публикацията работиха: Асошейтед прес, Ройтерс и ДПА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна