Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата криза в Испания засяга и отраслите, където работят най-много българи

Безработицата в Испания в периода на криза надминава 20%, заяви испанският посланик Хорхе Фуентес в интервю за предаването "Събота 150" на "Хоризонт". Високият процент на незаети се дължи на кризата, в която са изпаднали основни за страната сектори, сред които и строителството. Фуентес отбеляза, че в тях през годините са били заети и много българи.

"Аз смятам, че като цяло до половин милион българи в даден момент през последните седем или осем години са намирали препитание в Испания. Не всичките по едно и също време, но все пак на различни вълни. По-голямата част, нека да кажем, ако трябва да изчисляваме, този половин милион представляват, така ми се струва, около 20% от населението на България, сигурно са минали през Испания", посочи посланик Хорхе Фуентес.

Според испанския посланик, за България е важно да получава преводи от емигрантите, тъй като те достигат значителен процент от Брутния вътрешен продукт на страната ни. Той отбеляза, че към конкретния момент тези средства са с пъти повече от парите, които усвояваме от европейските фондове.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна