Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествия и демонстрации отбелязаха 1 май в Германия

С шествия и демонстрации в много германски градове отбелязаха днешния 1-ви май. В Есен бе основната провява на синдикатите. Шефът на съюза на синдикатите Михаел Зомер поиска строги мерки за капиталовите пазари, за да не се допусне втора финансова криза. Втората криза е зад вратата, криза от този вид ще е неуправляема и ще застраши мира и демокрацията, смята немският синдикален лидер. Зоммер настоя още банките да носят отговорност за вредите, които са нанесли и поиска строги мерки срещу спекулантите.

С близо 450 демонстрации и шествия в цялата страна синдикатите отбелязаха днешния 1 май - Mеждународния ден на труда. За днес бяха заявени и няколко демонстрации на неонацисти.

В Берлин десетки хиляди се събраха на контрадемонстрация, за да предотвратят шествието на неонацистите. Митинги срещу неонацистките прояви имаше и в Бавария. В Швайнефурт 5000 души се събраха с лозунги "Швайнефурт е цветен, а не кафяв". Подобна бе картината и във Вюрцбург. Неонацистки прояви бяха заявени още в Рощок, Цвикау и Ерфурт. Навсякъде бяха организирани и контрадемонстрации. Полицията за сега не съобщава за сериозни сблъсъци.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени