Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждането на българския държавен стандарт в млекопроизводството се бави умишлено

За единен стандарт за качество при производството на млечни продукти, апелират от Асоциацията на млекопреработвателите. Според тях на пазара има много продукти с наименование "сирене", "кашкавал" и "кисело мляко", но в състава им липсва млякото. Тази порочна практика може да се прекрати само ако бързо се въведе препоръчителен български държавен стандарт.

Въвеждането на българския държавен стандарт в сферата на млекопроизводството се бави умишлено, смятат от Асоциацията на млекопреработвателите. Те настояват процедурата да се ускори, тъй като това би дало информация на потребителите кои производители спазват изискванията за качество и кои не.

По думите на Богдан Борисов, собственик на млекопроизводителна фирма, сирене от 3 лв. и кисело мляко от 30 стотинки не могат да съществуват. За да аргументират твърденията си, от Асоциацията се заканиха да инициират мащабен анализ на млечните продукти, предлагани на българския пазар, и препоръчаха, докато резултатите от него бъдат обявени, клиентите да се ориентират по цената.
По публикацията работи: Надежда Цекулова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна